top of page
Keresés
  • Szerző képeHD

PONTEGYENLŐSÉG

Frissítve: 2019. febr. 5.

A jitsu, mint tudjuk nem olimpiai sport, pedig lehetne, de ez a tény gyakorlatilag a második vonalba sorolja a küzdősportok családjában. Mondjuk ki: a sportágak között nincs egyenlőség, ami arról az oldalról érthető, hogy van olyan sport, amit milliók űznek és van melyet csak pár százan.

A jitsu a „másodosztályhoz” tartozik, na nem a létszám miatt, hiszen milliók gyakorolják világszerte, s mivel kontakt sportról van szó, ezért a sikeres sportolók teljesítményét sem lehet megkérdőjelezni. Ma Magyarországon a jelenlegi szabályozások szerint csak azon sportágak esetében lehet felvételi többlet pontokat kapni a sporteredmények után, melyek rajta vannak a NOB által „elismert” sportágak listáján. A jitsu ezen nincs rajta…


Mellesleg a magyar sport jitsu versenyzők az elmúlt 2 évben 19 érmet szereztek világversenyeken. Ebből 13-at utánpótlás korú versenyzőink nyertek különböző versenyszámokban. A kívülállók nem tudják, de sportolóinknak ugyan azon WADA előírásoknak kell megfelelniük anti-dopping szempontból, mint bármelyik olimpiai sportágnak, annak ellenére, hogy a sport jitsu „csak” a Világjátékokon (a nem olimpiai sportágak 4 évente megrendezett világversenye) szerepel.

13 érem, ezért cserébe mit kapnak a gyerekek? A szülőktől sok pénz, mert a Szakszövetség még a nemzetközi versenyeztetés költségeit (nevezési díj, szállás, utaztatás, bírói díjak, válogatott melegítő, verseny ruházat stb.) sem tudja vállalni. Évi 11 millióból, hogy is tudná, mikor egy évben van felnőtt és utánpótlás Európa- és Világbajnokság, és mind ezek mellett még működtetni kéne egy országos sportági szervezetet is. (Mellesleg idén Abu Dhabiban lesz a Világbajnokság, biztos olcsón kijön!) Vagyis erősen önköltséges, amatőr sportról beszélünk, ahol esetleg egy jó tanuló, jó sportoló ösztöndíj segíthet a fiataloknak a felkészülésben.


Pár nyomorult pont sem jár egy Világbajnoknak vagy Európa-bajnoknak! Pedig van junior világbajnokunk, junior világbajnoki ezüstérmesünk, van 2 junior Európa-bajnokunk és junior Európa-bajnoki bronzérmesünk is.

Pont viszont 0, mert nincs rajta a sportág egy nyavalyás listán, amin olyan sportágak vannak ott, mint a roller, életmentés, lovaspóló vagy a bridge!!! A szép, hogy ezek között vannak olyan sportágak, melyeknek országos sportági szakszövetsége sincs, ami igazolni tudná az eredményeket. Mind ez egy rossz törvény miatt?

Hogy lehet központilag ledegradálni egy sportot és rányomni a másodosztályú bélyegzőt??? Ez kőkemény diszkrimináció! Így vagyunk mi sportoló nemzet? Hogy tartsuk meg az utánpótlásunkat, ha nem ismerik el a versenyzőink eredményeit? Miért maradnának a sportágnál az egyetem alatt vagy utána?

Hány nem olimpiai sportág tud fel mutatni 13 érmet, 11 milliós éves költségvetéssel? Ezt az igazságtalanságot, ezt a megkülönböztetést nem lehet elfogadni!!!

A jitsus társadalom egyet tehet, hogy összefog és közösen lobbizik a sportág jövőjéért, a fiatalokért és azokért az értékekért, amit a jitsu megtestesít! A teljesítmény számítson, ne egy lista!

PONTEGYENLŐSÉGET A JITSUNAK!

124 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page