top of page
Keresés
  • Szerző képeHD

Mikor küzdi le a jitsu a koronavirust


Még nem látjuk a koronavírus okozta helyzet végét, de az teljesen világos, hogy komoly gazdasági visszaeséssel számol a világ. A turizmus és az e köré épülő vállalkozások leálltak, nincsenek rendezvények, gyárak szüneteltetik a termelést és ezzel párhuzamosan megállt a sportélet is, az olimpiát egy évvel eltolták ahogy a labdarúgó Európa-bajnokságot is. Nincsenek versenyek, az edzőtermek bezárták és az április eleji helyzetet látva már annak is örülnénk, ha már nyárra újraindulna az élet.

Mindenki számol a sport világában is és felteszi a kérdést, túléljük ezt? A küzdősportok közül legjobban az MMA-nál lehet lemérni a veszteségeket. A Fight Sport közölt egy cikket, amiben sorra vették a tavasszal lemondott események becsült bevételeit a tavalyi jegyeladások alapján. Ezek szerint a UFC 5,5 millió dollár körüli összeget bukott, míg a Bellator közel 4 milliót, amihez még nem számoltuk a kieső tv-s és egyéb szponzori bevételeket. Ha ezt gyorsan forintra váltjuk, akkor máris milliárdokról beszélünk.

A UFC azért is lehet gondban, mert többség tulajdonosa az Endeavor 4 milliárd dollár hitelt vett fel annak idején, mikor tulajdonrészt vásárolt az éves szinten 600 millió dollárt termelő UFC-ben. (Ezeket már nem is merem átváltani forintra, olyan felfoghatatlan összegek.)

Teljesen más léptékkel kell számolni a jitsuban, viszont a kiesés itt is igen jelentős lesz. Sorra lehet olvasni a híreket, hogy ki milyen eszközökkel próbál bevételhez jutni.

A Grappling Industries például 700 dolláros élethosszig tartó zöldkártyát kínál, mellyel korlátlanul lehet nevezni a későbbi versenyekre. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a Polaris a tilalmak ellenére is megtartja soron következő gáláját arra hivatkozva, hogy így tudják támogatni a versenyzőket, hogy bevételhez juthassanak.

De vannak egészen kiváló kezdeményezések is: a Victorum Athletics csapata, elkezdte bérbe adni a tatamikat, hogy a tanítványok biztonságosan tudjanak otthon edzeni. Ezek mellett persze egyre többen kínálnak online kurzusokat, tanfolyamokat vagy készítenek edzesprogramokat. 


Na de mi a helyzet a versenyeket rendező szervezetekkel? Nézzük meg, hogy milyen problémákkal kell most szembesülniük:


1. Nincsenek versenyek, borul a modell

A versenyszervezők egyik fő bevételi forrása a nevezési díj. Magas díjakkal már 200-300 fős versenyt is ki lehet hozni nyereségesre, tehát a képlet egyszerű: minél több a verseny, annál több a bevétel. A nagy szervezeteknél ennek megfelelően minden hétvége be van táblázva (IBJJF, GI, SJJIF, NAGA, ADCC, AJP). A húsvéti állapotok szerint mindenkinek már legalább 10 versenyét kellett törölnie. A veszteséget ahhoz kell arányositani, hogy egy évben hány versenyt szervez az adott csapat, így a kiesés 10-20% között mozog jelenleg, ami talán nem tűnik soknak, de ha a helyzet nem javul, akkor az teljesen felboríthatja az adott szervezet gazdálkodását.


2. Negatív cashflow 

A versenyek szervezése viszonylag nagy forgótőkét igényel. Beszállítókat, rendezőket kell fizetni, sőt vissza kell adni az elmaradt versenyekre befizetett díjakat, de közben nincs bevétel. Ezért is próbálkozik mindenki a mostani helyzetben pénzhez jutni. Akinek nincs tőkéje és/vagy bevétele, pillanatok alatt fizetésképtelenné válik. 

3. Utazási korlátozások

Országonként eltérő a járvány lefolyása, így az alkalmazott korlátozások is, melyek feloldása sem egy napon fog megtörténni. A turizmus leállásával földön rekedtek a légitársaságok is. Kicsi tehát a valószínűsége annak, hogy lesz egyszer egy nagy zöld lámpa és mindenki elindulhat, ráadásul az sem egyértelmű, hogy miként fog átalakulni az utazás világa a mostani válsággal. Ez alapvetően azon versenyekre van/lesz hatással, melyek nem csak a helyi versenyzőkre, hanem kifejezetten nemzetközi mezőnyre építenek.

4. Széteshet a rendezői csapat

Azok, akik a versenyeken dolgoznak bíróként, rendezőként,  beszállítóként most nem számolhatnak az ezekből származó bevételekre, sőt többen elveszíthetik állandó munkájukat is. Minél tovább tart a leállás annál nehezebb lesz újraindulni. Ennek megy elébe a GI és az élethosszig tartó passzok bevételei öl próbálja fizetni az embereit.

5. Szponzorok kiesése

A szponzorok, befektetők is megszenvedik a válság okozta bevételkiesést. Bár a marketing bevételek még marginálisak a Jitsuban, de ez is egy olyan körülmény, ami megnehezítheti a finanszírozást. 

6. Versenyzők elmaradása

Zárva vannak az edzőtermek, így mindenki egyéni edzésekre állt rá. Az edzettségi állapot megőrizhető, de kontakt sportról lévén szó a technikai elemek döntő részét nem lehet gyakorolni, tehát a korlátozások feloldása után még idő kell a versenyzőknek hogy versenykészek legyenek. Mivel alapvetően egy amatőr sportról beszélünk, ezért a versenyzők többsége a jitsu mellett dolgozik, de a válság következtében többen elvesztették, illetve elvesztik állásukat, ami hatással lehet a versenyzési hajlandóságra is.

7. Klubok helyzete 

A klubok újraindulása is bizonytalan, nem csak az újrakezdés időpontját illetően. Sokan bérelik a termet, ahol edzést tartanak, melynek tulajdonosát szintén megütheti a válság. Az sem garantált, hogy mindenki visszatér az edzésekhez vagy, hogy a szülők továbbra is járatják majd a gyerekeket stb. Sajnos számolni kell azzal, hogy sok klubnak lesznek nehézségei. 


Financiális oldalról tehát azt látjuk, hogy a nagy MMA szervezeteknél minimum 10%-os profit kieséssel kell számolni már most. A Jitsuban ezt sokkal nehezebb megmondani, mert nincsenek adataink, de bizonyos, hogy nagyobb pofont kapnak a versenyeket rendező szervezetek, akik alapvetően a versenyekből és a tagdíjakból élnek. A veszteség mértéke persze még egy csomó tényezőtől is függ, mint a szervezet merete, bevételeinek megoszlása, a tulajdonosok hozzáállása (mennyire vették ki a cégből a profitot) vagy a válságkezelés minősége. Mindezek függvényében nem lennék meglepve, ha több szervezet is arra kényszerülne, hogy bezárja a boltot. 

Nem esett szó eddig a JJIF-ről, melynek financiális hátteréről szinte mindent tudunk, mivel minden adat nyilvános. Fő bevételi forrásaik a nemzeti szövetségek által befizetett tagdíjak, illetve a versenyekből származó jogdíjak. Utóbbi itt is értelemszerűen visszaesik, viszont messze nem annyira kitettek ennek a helyzetnek, mivel a versenyek szervezését kvázi kiszervezik, így nem ők vállalják a kockázatot és az ezzel járó költségeket. A World Games-t egy évvel eltolták, így 2020 második fele, illetve a 2021 elég mozgásteret ad a kvalifikációs pontszerző versenyek lebonyolítására, amire bizonyosan nagy lesz az érdeklődés.


A végére pedig engedjetek meg nekem egy kis spekulációt. 

Egy dolog biztosnak látszik, az arabokat nem érinti olyan mélyen ez a válság mint a nyugati világot. Ha e sorok írója lenne az ADCC vagy az AJP  stratégiaalkotója, akkor most biztos agresszív letámadást indítana. Egyrészt megvan a tőke, hiába alacsonyak most az olaj árak, nem lesz ez mindig így és mégis csak a koronaherceg kedvenc sportjáról beszélünk. Másrészt mikor, ha nem most lesznek vonzók a pénzdíjas versenyek. Tehát agresszív terjeszkedés, azaz több verseny világviszonylatban és több pénzdíj. 

Hogy kinek melyik szervezet szimpatikus az teljesen szubjektív, sokan tudnak színvonalas, minőségi versenyeket rendezni és ez a legfontosabb. Azt gondolom, hogy a jitsu sport azzal járna a legjobban, ha a járvány és a válság után tisztulna a kép. Megerősödne a sportági szervezet azaz a JJIF (Ez alatt azt értem, hogy legyen ott minél több multi-sport eseményen a jitsu.), de emellett vagy közösen színvonalas, pénzdíjas versenyekből lehessen választani, ezzel nyitva kaput a profi jitsu karrier út előtt.

Addig is míg ez be nem következik mindenkinek jó egészséget és jó otthoni edzéseket kívánok! 



23 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page