top of page
Keresés
  • Szerző képeHD

Hol tart a jitsu sport avagy mikor lesz Olimpián a jitsu?



Ahhoz, hogy megértsük a jelent vissza kell tekintenünk a múltba. Visszapörgetjük az időt 2009. október 2-ra, amikor még bőven a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság hatásait nyögtük. Mindenki végiggondolhatja, hogy ekkkor mit is csinált, de biztos, hogy sokan meglepődtek a coppenhágai IOC (International Olimpic Comittee - Nemzetközi Olimpiai Bizottság) közgyűlés bejelentésén, miszerint a 2016-os Olimpiát Rio de Janeiro fogja rendezni. Bizony Brazília! Még két fontos dátumot kell citálnom gyorsan, az egyik 2007 szeptember 13, a másik pedig 2008 áprilisa. Előbbi az olimpiai pályázat leadási határideje a másik pedig az új sportágak felvételi procedurájának kezdete volt. Miért is fontosak ezek? A közbeszédben sokszor elhangzik, hogy Rioban már ott lehetett volna a jitsu. Ez nem ennyire egyszerű, hiszen a dátumokból is látszódik, hogy nem sok idő állt rendelkezésre az olimpiai akkreditáció előkészítéséhez, ami azért nem csak annyi, hogy kitölt a szövetség egy nyomtatványt. 


Térjünk is vissza a jitsuhoz. Tehát ezt az utat a JJIF kijárta, ami azt is jelenti, h

ogy más ezt már nem fogja tudni megtenni. Viszont 2007-ben még sehol nem volt a szervezet, sem struktúrális szinten, sem versenyzői létszámban, sőt ekkor még nem is volt ne-waza versenyszám. Az IBJJF (International Brazilian Jiu Jitsu Federation) már ekkor is létezett, de a nevével ellentétben egy üzleti vállalkozásról van szó, melynek abszolút nem érdeke, hogy a jitsu olimpiai sport legyen vagy, hogy egyáltalán legyen egy (!) olyan szervezet, mint a judoban a IJF (International Judo Federation) vagy a bírkózásban az UWW (United World Wrestling). (Az egy külön írást érdemelne, hogy hány magát világszervezetnek mondó üzleti vállalkozás létezik.) Igen és ki kell mondani, hogy az akkori BJJ mesterek, így a Graciek is felelősek a jitsu, mint spportág elkaszálásában.


Azonban Rio egy fordulópont is volt, hiszen nem sokkal később az UAEJJF (United Arab Emirates Jiu-Jitsu Federation) összeállt a JJIF-el, így megjelent a JJIF-nél a ne-waza névre keresztelt brazil jitsu. Erről a szervezetről azt kell tudni, hogy elnöke az a Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, aki az Egyesült Arab Emirátusok Koronahercege. 1999-ben hozta létre a sokak számára ismerős ADCC-t, majd 2012-ben a UAEJJF-et és pár évre rá már a JJIF székhelye is Adu Dhabiba költözött. Ez persze nem jelenti azt, hogy hirtelen megjelent az arabok pénze, de exponenciálisan nőtt a JJIF-nél megjelenő brazil jitsusok száma és mára eljutottunk oda, hogy egyre több úgy mond nagy név is már ott van a VB-n, mivel ők is ott akarnak lenni olyan eseményeken, mint a World Games. Ezzel el is jutottunk a jelenbe, ami egyáltalán nem rossz, hiszen nem csak a WG-n van ott a jitsu, hanem a World Combat Games-en, a World Martial Arts Mastership-en vagy az Ázsia Játékokon. De ez még csak a kezdet, mivel a cél az, hogy ott legyünk a következő Európa Játékokon, illetve a World Beach Gamesen. Ezek mind olyan multi-sport események, amelyek kiemelt médiafigyelmet kapnak és nem mellesleg az IOC valamely ernyőszervezete rendezi őket. Ide kívánkozik a legutóbbi siker is, hiszen a jövő évi Universiaden is már ott lesz a jitsu. (Ez az egyetemisták sportvilágjátéka.) 


Nincs könnyű dolgunk, hiszen rengeteg fantasztikus küzdősport van, ráadásul egy olimpiai helyezés is nagyobb hírnek számít mint egy jitsu világbajnoki cím. Bár az, hogy az AIMS (Alliance of Independent Recognised Members of Sport - ez a nem olimpiai sportok szövetsége) az IOC ernyőszervezetévé vált, hatalmas sportdiplomáciai siker a sportágnak. Már nem az a kérdés, hogy meglesz-e az olimpiai akkreditáció, hanem az, hogy mikor. Reálisan 1-2 éven belül. Persze még ez sem jelenti azt, hogy egyből bekereülünk a programba. Lásd példaként a kick-boxot, ami már megkapta ezt a státuszt, de nincs ott, de említhetem a karatet, ami a tokyoi játékokon ott van, de Párizsban 2024-ben már nem lesz a programban. Ezzel kapcsolatban van egy elméletem, mely szerint nem véletlen, hogy több tematikus jellegű világesemény sorozat is elindult, mint a World Combat Games, World Urban Games vagy a World Beach Games. A sport burtális nagy üzlet és a végtelenségig nem lehet bővíteni a nyári olimpiai játékok programját, amely így is 1 hónap, viszont a végtelenségig nem is lehet partvonalon tartani a népszerű sportágakat. Nem tartom ördögtől valónak azt, ha idővel tovább specializálódik az olimpiai mozgalom és külön lennének például a küzdősportok. De ez csak spekuláció. Az, hogy melyik sportág nézhetetlen az elég szubjektív, de az tény, hogy vannak olyan sportok, melyeket szétfeszít a dopping vagy a korrupció. Nem is olyan rég történt, hogy az AIBA (International Boxing Association) tagságát felfüggesztette az IOC, mivel megválasztotta elnökének azt az üzbég Gafur Rakhimov üzletembert, akit nem egyszer és nem egy országban vádoltak meg szervezetbűnözéssel összefüggésben. Mind ezek ellenére az amatőr box ott lesz Tokyoban.

Itt kell megemlítenem a grapplinget, hiszen a közbeszédben felröppent, hogy beteszi az UWW a kötöttfogás helyére mivel meglebegtették, hogy a bírkózást kiteszik az olimpiai programból. Itt keverednek a dolgok. Először is ne felejtsük el, hogy a kötöttfogás (angolul Greco-Roman wrestling) az eredetei görög hagyományokat követi, ezért elég nehéz elképzelni, hogy pont ezt hagynák el a nyári játékokról. A modern időkben is voltak olyan sportágak, amik kikerültek (cricket, lovaspóló), de alapvetően inkább bővült a program. Kétségünk ne legyen, hogy ha valamelyik sport kipottyan akkor annak vége. Ez alól szerintem csak a csapatsportok jelentenének kivételt. Másodszor, ha megnézzük a számokat, akkor azt látjuk, hogy tavaly a grappling VB-n kicsit több mint 200 versenyző volt gi és no giben összesen. Viszonyításként a JJIF VB-n voltak 700-an, ebből kb 380 volt a ne-waza versenyző és ott még nincs No Gi. Harmadszor azért ha megnézzük a szabályokat, akkor látunk bőven eltérések a jitsu földharctól. A grappling mind bírkózásnem alapvetően a poszt-szovjet országokban van jelen, ott erős. Az összemosást az okozhatja, hogy a Grappling kifejezés alatt nem csak UWW grapplinget értenek. Amerikában gyakorlatilag összemosódott a brazil jitsuval bár többnyire a No Gi-re használják. A grappling tehát egy értékes társműfaj, egy külön sportág, nagy potenciállal, ami mögött egy komoly világszervezet van. Itthon is művelik és folyamatosan fejlődik, potenciális szövetséges és sortárs a hányadtatásban.


Tehát ha Olimpia és jitsu akkor JJIF, de akkor mire fel az IBJJF, NAGA, ADCC, ASJJF vagy más szervezetek és mik a céljaik? 

A helyzet az, hogy ezek mind üzleti vállalkozások. Létrejött több szervezet, akik közül több is rendkívül színvonalas versenyeket szervez elég csak az IBJJF-et, Grappling Industriest említeni vagy a UFC fiók frenchise-ként is felfogható Polarist, ahol ráadásul pénzdíjasok az összecsapások. Az is igaz, hogy pénzdíjas versenyből is egyre több van, de ezek közel nem olyan összegek, mint a profi boxban vagy az MMA-ban. Nem véletlen, hogy sokan döntenek úgy, hogy elmennek MMA-zni mert csak a jitsuból nem élnek meg. Igen a kérdést kitaláltátok a válszom pedig az egyéni érdekek és haszonszerzés, hiszen akárhova mész versenyezni, ettől még nettó befizető vagy. Saját becslésem szerint világszinten milliókról beszélhetünk, akik a jitsu valamelyik műfaját űzik és még többen vannak, akik értik a versenyszabályokat. Rögtön hozzáteszem, hogy nem lenne ezzel baj, ha cserébe profi alternatívát kínálnak ezek a szervezetek. 

Pozitív példaként a darts sportot említeném. A dartsban létezik egy JJIF-nek megfelelő szervezet, ami melett ott van a PDC (Professional Darts Corporation). Viszont csak 1 PDC van, nincs 4-5! A PDC egy fantaszikusan felépített üzleti vállakozás, teltházas arénákkal, töretlen népszerűséggel, eszméletlen karakterekkel, sportfogadással tehát mindennel, ami a jitsuból hiányzik. A vicc ráadásul az, hogy elmész egy darts versenyre és magából a versenyből semmit nem látsz, csak a kivetítőkön tudod követni az eseményeket, viszont visszaadja azt a valódi kocsma hangulatot ahonnan elindult a sportág. Egyszerűen zseniális. 

Itt tartunk hát, az olimpiai és a profizmus küszöbén. Rengeteg időt vesztett a sportág, amit most kezd behozni. A jitsu népszerűsége töretlen, ezért joggal gondolhatjuk azt, hogy a jövő legalább a miénk lesz!

200 megtekintés1 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page